Virtual data center: de toekomst voor ieder internetbedrijf

Voor vrijwel ieder bedrijf dat beschikt over eigen servers, komt de tijd van overstappen. Met de snelle ontwikkeling van cloud computing kunnen we namelijk niet meer om een zogenaamd virtual data center (VDC) heen. Het is niets anders dan een fysiek data center, met het verschil dat het een virtuele representatie betreft die je makkelijk kunt aanpassen of uitbreiden.

Een VDC is dan ook bijzonder geschikt voor kleinere bedrijven, die liever geen enorme investeringen doen voor de uitbreiding van hun eigen serverpark. Met een VDC betaal je voor datgene dat je nodig hebt.

Zo werkt een virtual data center

Een virtual data center werkt in de cloud. Dat wil zeggen dat de virtuele omgeving verspreid is over verschillende servers van de partij die de service aanbiedt.

Een VDC werkt volgens infrastructure as a service, ook wel IaaS. Dit wil zeggen dat infrastructuur (het data center) de service is die wordt aangeboden. De inrichting kun je zelf bepalen.

Een VDC beschikt op papier over alles dat je mag verwachten van een normaal data centrum. Het verschil is dat je er als ondernemer zelf veel minder zorg aan hebt. Bij de meeste aanbieders word je uitgebreid ondersteund bij de opzet en inrichting van het virtual data center.

Een goed voorbeeld hiervan is een VDC van Data Comfort, dat persoonlijke hulp aanbiedt bij de inrichting van je data center.

Voordelen VDC voor ondernemer

Veel ondernemers en andere internetgebruikers zijn geneigd naar het idee dat een clouddienst minder veiligheid biedt dan een lokale server of lokaal serverpark. Toch is dit doorgaans niet het geval.

Bij goede aanbieders is de beveiliging van een zeer hoog niveau. Dit, terwijl een lokale server vaak vrij gevoelig is voor aanvallen zonder gespecialiseerde beveiliging door een IT-afdeling.

Bovendien is een VDC goedkoop: geen hoge investeringskosten die deels voor de toekomst zijn bij aanschaf van nieuwe hardware. In plaats hiervan koop je met een paar drukken op de knop meer ruimte, zonder zorgen te hebben over het verbinden van nieuwe opslagruimte.

Tenslotte sluit een VDC ook nog eens naadloos aan op een al aanwezige IT-infrastructuur bij de onderneming.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *